Sasja 3 - HC Heist o/d Berg

  • Lev Detrez

  • MATCHVERSLAG

  • COMPETITIE

Sajsa logo

40-16

Tram 4

Het is zaterdag en de afstand van de zon tot de maan verhoudt zich als nooit tevoren. De goden van Den Drei staan klaar om in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar — beste wensen aan alle trouwe lezers — mythische proporties aan te nemen. Mythische proporties? Precies. Die omschrijving is nu al genomineerd als understatement van het jaar. Het sluitende bewijs leest ge hieronder in precies 2 711 karakters (inclusief de spaties), oftewel 452 zorgvuldig gekozen woorden. 

Komt ’ie

Het is niet voor niets dan er een getal bestaat dat in de joodse, christelijke en islamitische traditie een speciale betekenis geniet. Zelfs in de bestseller alles bestsellers komt het zo frequent voor dat het inbeeldingsvermogen van de schrijver in vraag gesteld kan worden. Een kleine greep uit de Bijbel leert ons immers dat het betrekking heeft op voorbereiding en verwachting, op vasten en boetedoening, en op zuivering en quarantaine. Dat de zondvloed evenveel dagen en nachten duurde (Genesis 7:12) en dat Noach precies zolang wachtte voordat hij de ark opende (Genesis 8:6). Dat Mozes exact dit aantal dagen op zijn berg zat om er de Tien geboden te ontvangen en de Israëlieten er evenveel jaar over deden — onder leiding van Mozes — om op hun sandalen door de woestijn te ploeteren. Dat Goliath de Israëlieten evenveel dagen uitdaagde voordat David hem ging bevechten (1 Samuël 17:16). Dat Jona in Ninive een preek afstak over het verwoesten van de stad en — u zal het moeilijk geloven — dat de verwoesting over uitgerekend zoveel dagen zou plaatsvinden (Jona 3:4). Zelfs dat Jezus na zijn doop even lang vastte in de woestijn én op de koop toe precies zolang verscheen aan zijn volgelingen na zijn opstanding, alvorens naar de hemel op te varen (Handelingen 1:3). 

Dat Den Drei er dan die bewuste zaterdag in slaagt om de wedstrijd binnen het aantal afgesproken speelminuten af te sluiten met exact dat aantal doelpunten… dat is godverdomme miraculeus.

Voor het eerste in zijn relatief korte geschiedenis voltooit Den Drei door samenspel, doorzettingsvermogen en inzet als ploeg, datgene waarvoor elke speler ‘s ochtends uit zijn bed stapt: de 40 op het scorebord zetten. 

Een weekend om nooit te vergeten. 

Wat moet ge nog onthouden van de wedstrijd? Moest het doelpunt van de jongste van den hoop niet afgekeurd zijn, dan had dit verslag een pak moeilijker geweest. Hetzelfde kan gezegd worden over 3 mislukte vliegers, een lange bal die niet aankomt en een 4-tal show-in-den-bungalow probeersels die het doel missen. 

Merci, gasten. Petje af. 

Volgens Wikipedia kan worden gesteld dat het getal 40 altijd te maken heeft met een periode van eerst een ingrijpende gebeurtenis, vervolgens een tijd van rijping en ten slotte een metamorfose, een overgang naar een nieuwe fase en de vreugde die daarbij hoort. 

Die omschrijving lijkt sterk op een accurate samenvatting van Den Drei, toch?

Volgende keer zal Brasschaat eraan geloven. Wie stil is en zich dermate concentreert, hoort ze al bibberen tot hier. Zouden we erin slagen om deze keer ‘het kleinste getal dat op twee verschillende manieren geschreven kan worden als de som van twee kwadraten’ te halen? Dan kan ik al aan het verslag beginnen.

Amen.